2016. december 18., vasárnap 15:21

Egy kis kétszínűség Karl Taylortól

A mostani Broncolor How To adásban Karl Taylor és Urs Recher bemutatják, hogyan lehet stúdióvakukkal színfóliát használni.

Kategória: Fénysuli
2016. november 29., kedd 19:24

Jinbei MSN TTL stúdióvaku

A kínai vakugyártó bemutatta új TTL stúdióvakuját. Az MSN TTL széria hálózatról működik és gyors villanási időt ígér, HSS és TTL támogatást Canonnal és Nikonnal. Két verziója létezik 600 és 800Ws-os.

Kategória: Hírek
2016. november 21., hétfő 19:58

Ismerjük meg a Godox rendszerét! - 3. rész

Elérkeztünk a Godox kínálatának legérdekesebb részéhez, az akkumulátoros stúdióvakukhoz és a hibridekhez. Ez itt a legendás Witstro széria. 

Kategória: Fénysuli
2016. november 20., vasárnap 17:07

Ismerjük meg a Godox rendszerét! - 2. rész

Folytatjuk a Godox termékkínálatának bemutatását, hiszen a cég meghatározó szereplője lett a világítástechnikai piacnak innovatív megoldásaival és kiterjedt kompatibilitásával. Ezúttal a rendszervakukat vesszük górcső alá.

Kategória: Fénysuli
2016. november 18., péntek 12:51

Ismerjük meg a Godox rendszerét! - 1. rész

Egyre komolyabb a Yongnuo egyik fő konkurense, a Godox termékkínálata, így itt az ideje megismerni. Sokban különbözik a Yongnuotól és bevallom őszintén szerintem jobb is annál. Én magam Yongnuo cuccokat használok, de erősen foglalkoztat a rendszercsere.

Kategória: Fénysuli

Két új terméket is bemutatott a német Multiblitz, egy akkust TTL stúdióvakut és egy szintén akkus LED lámpát.

Kategória: Hírek
2016. szeptember 19., hétfő 06:49

Itt az első Canon RT-kompatibilis stúdióvaku

A Phottix bemutatta az Indra500LC TTL akkus stúdióvakut, mely világelsőként 100%-osan beilleszthető egy Canon RT-alapú világítási rendszerbe.

Kategória: Hírek
2016. szeptember 18., vasárnap 07:24

Megjelent a Profoto D2 és jön a Pro-10

Bemutatta a Profoto a világ leggyorsabb TTL stúdióvakuját és egy másik vakutípus is várható napokon belül a cégtől. 

Kategória: Hírek
2013. július 18., csütörtök 07:21

Hogyan óvd meg a vakuidat a felrobbanástól?

Van olyan vakud, ami egy ideje csak áll valahol kihasználatlanul? Vagy vettél egy használtat bizonytalan múlttal? Egyszer nyúlj hozzá rosszul és érhet egy kis meglepetés. Nem számít, hogy ez egy rendszervaku, egy Alien Bee mono, vagy egy Profoto pack vagy akármi. Olvass tovább, hogy megtudd hogyan kerüld el, hogy a "varázsfüst" elszálljon a kicsikédből.

A Varázsfüst nagyon fontos egy vaku esetében, ugyanis ha elillan, a vakud egyhamar nem fog tovább működni. Még rosszabb, hogy ha egyszer elillant, szinte lehetetlen azt visszatölteni a vakudba. A varázsfüst leggyakrabban a vakud egy alkatrészében lakik, amit úgy hívnak kondenzátor, vagy kondi. Ez a kütyü kelti életre a vakudat.
 

Kondenzátorok a vaku belsejében
Kategória: Hírek
2013. augusztus 24., szombat 17:46

Fénysuli - 4. rész: Vakuk

A múltkori cikkben kiveséztük azokat a fényformálókat, melyeket állandó fényhez használhatunk, konkrétan nappali természetes fényhez, de természetesen használhatók vakufényhez és reflektorfényhez egyaránt. A mai cikkben viszont konkrétan áttérünk a műfényre, a stúdióvakukra, rendszervakukra és reflektorokra. Ha ezzel végeztünk, jöhetnek az ezekhez való fényformálók.
 

Vakuk


Vakukból megkülönböztetünk stúdióvakukat, rendszervakukat, bare-bulb rendszervakukat és mobilvakukat. Ezek nem csak küllemben és funkicókban térnek el egymástól, hanem felépítés és technológia szempontjából is. Lássuk sorban.

Stúdióvakuk

Ezek talán a legrégebbi és legnépszerűbb világítástechnikai eszközök a műtermi fotográfiában. Amíg nem voltak mobilvakuk, addig helyszíni világításhoz is ilyeneket vittek. Közös jellemzőjük, hogy hálózati áramról működnek, de ezen belül is kétféle létezik, mégpedig megkülönböztetünk generátoros és fejgenerátoros vakukat. A különbség köztük annyi (konyhanyelven elmagyarázva, mert máshogy nem is biztos hogy tudnám), hogy míg a generátoros vakuknál a  vaku elektornikájának javarésze egy dobozban van a földön, ez csatlakozik a hálózati áramra, ebbe dugjuk a rádiós kioldót vagy szinkronzsinórt, így maga az állványon lévő vaku csak egy kicsi, könnyű fej, amely speciális csatlakozójú vezetékkel csatlakozik a földön lévő generátorhoz. Ennek két előnye van. Az egyik hogy sok generátorra két-három-négy vakufejet is köthetünk, és ideális esetben egyenként szabályozhatjuk őket közvetlenül a generátoron lévő szabályozókkal. Ez egy kényelmes megoldás a fotósnak, mert a stúdióban a generátort csak leteszi maga mellé a földre és ott tudja kezelni, így nem kell fel-alá rohangásznia a műteremben az egyes vakukhoz, ha azok erejét állítani akarja. A másik előnye ezeknek, hogy mivel az elektronika jórésze a generátorban van, így a vakufejek nagyon picik és könnyűek. Nem kell hozzájuk brutális, nagy teherbírású állvány, ami különösen akkor hasznos, ha boom (gém) állványt használunk, aminek balansz súlyt szokás a végére tenni, hogy ellensúlyozza a vaku és a fényformáló súlyát. A generátoros vakuk rendszerint a top kategóriát jelentik, meglehetősen drágák, emiatt kevésbé népszerűek. A másik hátránya, hogy ha egy generátorunk van 2-3-4 vakufejjel, és a generátor elromlik, akkor vége a munkának, nélküle egyik vakut sem tudjuk használni.

 

 

High-tech Broncolor generátoros vaku

 

Kategória: Fénysuli
1. oldal / 4

RSS modul

feed-image RSS